Stan Sloots

Vooral door mijn vader (Jans Sloots) ben ik met vogels begonnen. Ik kwam steeds vaker bij de vogels kijken en raakte steeds meer geïnteresseerd in vogels. Vooral als ik ze mocht voeren en als ik mijn vaders jonge gragsparkieten zag.
In 2006 kreeg ik dus zelf ook al een koppel vogels en in 2007 ben ik lid geworden van de vogelvereniging Gieten.
Maar dat betekende ook dat ik mijn eigen jongen moest ringen wat toen vrij lastig was, (nu nog wel eens). Mijn eerste koppel waren Bourkeparkieten, een Opaline Rose man en een wildkleur pop. Toen ik hier jongen bij kreeg was ik verrast omdat er een jong bij zat met rode ogen, na een tijdje zoeken op internet bleek dit een Opaline Fallow te zijn. Vanaf dat moment wou ik Bourkeparkieten kweken in de Fallow-serrie maar dit gaf geen succes. De Fallow's gingen snel dood. Hierdoor ging ik mij meer specialiseren op wildkleuren. Hierna werd ik nog een keer verrast doordat ik Jeugd Kampioen werd van de vogelvereniging Gieten met een Opaline Rose. En in 2008 werd ik weer Jeugd Kampioen met een mooie wildkleur Bourkeparkiet. In 2009 werd ik helaas geen kampioen bij de Vogelvereniging Gieten maar wel bij de District Tentoonstelling met een Opaline Fallow met maar liefst 91 punten.

 
 Jeugd Kampioen in 2007                            Jeugd Kampioen in 2008

In 2007 kwam er een nieuwe soort vogel bij de Agapornis Roseicollie. Maar deze gingen al snel weer weg omdat ze geen eieren legden. Ik kreeg ook belangstelling voor Grasparkieten met name de Lutino’s. Op twee lutino poppen kwamen grijsgroene mannen. Van een koppel legde de pop geen eieren, en van het andere koppel kwamen 4 jongen. Waarvan alle mannen split zijn voor lutino. Ik heb op dit moment geen grasparkieten meer. Deze heeft Jans overgenomen.

Ik kreeg de mogelijkheid om bij Vogelpark Jagrie stage te lopen. Hier heb ik veel geleerd over parkieten en papegaaien. Hier zag ik veel mooie vogels. En ik zag daar mooie soort Agapornissen, de Personata. Ik vroeg aan Jan Postema of hij nog een koppel Personata’s over had. En op het eind van mijn stage kreeg ik een koppel Personata’s. Hier heb ik veel plezier mee gehad. 

Doordat er een soort bijkwam was er ruimte te kort. In de zomervakantie begonnen we daarom ook met het afbreken van de oude volière en daarna met het opbouwen van een nieuwe volière. De Bourkeparkieten waren in de tijd van d everbouwing bij Wijnand v/d Ploeg en nadat de hokken waren afgebouwd konden de Bourkeparkieten weer worden opgehaald.

Van Wijnand heb ik ook het boek Parkieten en Papagaaien van Adri van Kooten mogen lenen. Hier heb ik vele soorten in gezien en ook veel van geleerd. Eerder had ik ook al het boek Neophema's en Agaporniden mogen lenen. Hier stond ook veel nuttige informatie in. Samen met Wijnand ben ik naar verschillende kwekers geweest om eens te kijken.

Ik wou mijn vader iets geven voor zijn verjaardag, toen hij aangaf dat hij de Agapronis Lilianae een mooie vogel vond wist ik het. Ik ben toen naar Wijnand gegaan omdat hij deze vogels ook had en hem kon vragen waar hij deze vogels weghad. Hij had zijn Lilianae's bij Adrie van Kooten gekocht. Dus zijn we samen naar Adrie van Kooten gegaan om een koppel Lilianae'op te halen. Adrie van Kooten had hele mooie soorten vogels.

Na de kweek met mijn Bourke Parkieten in 2011 stop ik hiermee. Ik ga me helemaal specialiseren in Agaporniden en dan met name de Personata's. Ik zit er over na te denken om ook lid te worden van de BVA, de Belgische Vereniging Agaporniden. Om hierdoor met meer Agaporniden kwekers in contact te komen. In d etoekomst hoop ik ook nog enkele koppels Agapornis Pullaria's aan te schaffen.

Ik wens iedereen veel kweekplezier. en neem eens een kijkje op mijn site: http://www.slootsparkieten.nl/

Stan Sloots